حجت الاسلام حیدرعلی راشکی، امام جمعه زهک سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرگزاری حوزه، با بیان اینکه منطقه سیستان، ۲۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و مقادیر زیادی، باغات دارد، اظهار کرد: عموم مردم این منطقه از طریق کشاورزی و باغبانی، کسب درآمد می کنند به ویژه اینکه کارخانه یا شرکت های بزرگ در زهک فعالیت ندارند.
راشکی افزود: با توجه به نحوه کسب درآمد مردم در سیستان، بحث آب، بسیار حیاتی است که طی سالیان اخیر و در پی خشکسالی، مشکلاتی برای مردم پیش آمده است. موضوع رودخانه هیرمند که سرچشمه آن در کشور افغانستان است، موضوع را سخت تر نیز کرده است.
امام جمعه زهک یادآور شد: مسئولان کشور افغانستان، سدی در بالادست ایجاد کردند که مانع از ورود آب این منطقه به سمت سیستان می شود و همین وضعیت موجب کم آب شدن رودخانه هامون شده است. البته ریشه این وضعیت به دهه هفتاد برمی گردد. دولت اشرف غنی نیز سد دیگری تاسیس کرد که مانع حرکت بخش دیگری از آبی که به سمت ایران می شد، شده است و به این صورت در پی پرداخت نشدن حق آبه ایران، مردم سیستان در زمینه تامین آب لازم برای زمین های کشاورزی و باغات خود دچار مشکلات جدی شده اند.
وی اضافه کرد: رودخانه هامون، بین المللی است و کشور افغانستان موظف به انجام تعهدات خود به ویژه طی قرارداد منعقد شده در دهه پنجاه است. در دولت شهید رئیسی، مذاکرات خوبی صورت گرفت تا حق آبه ایران پرداخت شود، و اکنون وقت پیگیری این موضوع از سوی مسئولان است. اخیرات نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی و استاندار سیستان و بلوچستان، به همراه آقای کاظمی قمی سفری به افغانستان داشتند ولی ظاهرا نتیجه بخش نبوده است. باید در کف میدان، حق آبه محقق شود. باید به داد کشاورز منطقه سیستان رسید زیرا وسیله امرار معاش آنان در معرض خطر قرار گرفته است.
راشکی اظهار کرد: ما وضعیت کم آبی و مشکلاتی که برای مردم زهک ایجاد شده است را بارها و بارها به طرق مختلف و در جلسات متعدد به گوش مسئولان رسانده ایم ولی هر بار با ذکر دلایلی، سعی در قانع کردن ما داشتند. البته ما متوجه برخی از محدودیت های مسئولان در سطح شهر زهک و منطقه سیستان و حتی در سطح استان سیستان و بلوچستان هستیم، ولی باید برای حل این مشکل، اقدام ملی صورت گیرد.
امام جمعه زهک ادامه داد: ایجاد سد و موانع در مسیر انتقال آب به منطقه سیستان، به هر دلیلی که باشد به زندگی مردم ضربه وارد آورده است. مردم به شدت نگران هستند و به همین دلیل ما موضوع را در خطبه های نماز جمعه مطرح کردیم. وقتی موضوع در این تریبون مطرح می شود که سایر راهکارها برای حل مشکلی، بی نتیجه مانده باشد. ان شاءالله با تلاس دستگاه دیپلماسی کشور و همه مسئولان مربوطه، مشکل کم آبی منطقه سیستان حل شود.
نظر شما